Muistokirjoitus

6.1.2020

Suomen Konepajainsinööriyhdistyksen pitkäaikainen jäsen ja entinen puheenjohtaja, kunniajäsen Johannes Brotherus (s. 1.6.1923 k. 11.11.2019) menehtyi Kaunialassa kunnioitettavassa 96 vuoden iässä.

Johannes Brotheruksen veljenpoika Eero Immonen sekä pitkäaikainen ystävä Kaarlo Kankaala muistelivat vainajaa yhdistyksen joulukokouksessa Tekniskassa 12.12.

Johannes Brotherus meni jo 16-vuotiaana vapaaehtoisena Talvisotaan ja taisteli jatkosodassa hävittäjälentäjänä. Vahvan isänmaallisuutensa ja maanpuolustustahtonsa hän oli saanut lapsuudenkotinsa perintönä. Hän jatkoi sodan jälkeen koelentämisiä ja kuului sotalentäjien klubiin Pilvenveikkoihin, jonka puheenjohtaja hän myös oli. Ilmavoimat kunnioittivat Brotheruksen muistoa tekemällä harvinaisen ylilennon Hornet-hävittäjällä Helsingin Hietaniemen kappelin yllä hänen hautajaispäivänään.

Brotherus opiskeli sodan jälkeen Teknillisessä korkeakoulussa lentokoneenrakennuksen diplomi-insinööriksi. Hän teki työuransa Valmet Oy:n ja Wärtsilä Oy:n palveluksessa ensin lentokoneinsinöörinä ja myöhemmin muun muassa laivanrakennusteollisuuden johtotehtävissä. Hän toimi Wärtsilä Oy:n teknisenä johtajana vuodesta 1973 aina eläkkeelle jäämiseensä asti.

Työssään Johannes Brotherus oli paneutuva ja kiinnostunut uusista tekniikoista, joita hän toi Suomeen ulkomailta. Hänellä oli laaja-alainen näkemys konepajateollisuudesta ja hän veti vielä eläkepäivillään Management of technology -kursseja insinöörikunnalle, joissa hän ankkuroi tiedon käytäntöön.

Vapaa-ajallaan Johannes Brotherus oli kiinnostunut luonnosta ja musiikista. Hän viihtyi mökillään Lohjalla ja teki pitkiä reissuja Lappiin. Hän soitti myös alttoviulua useissakin jousikvarteteissa.

Konepajainsinööriyhdistyksen jäsen hän ehti olla peräti 57 vuoden ajan ja toimi yhdistyksen puheenjohtajana 14 vuotta ajalla 1972-1986. Brotherus oli yhdistyksessä keskeinen henkilö. Suomen Konepajainsinöörien Yhdistys kunnioittaa kunniajäsen Johannes Brotheruksen muistoa.

Lisää artikkeleita

Jäätävän kylmä talviretki

Jäätävän kylmä talviretki

Jäätävän kylmä talviretki Torstaina 15.2.2023 SKIY vieraili Bluefors Oy:lla Helsingin Pitäjämäessä. Osallistujia oli yli 20 henkilöä, ja vierailu oli jatkoa aiemmalle...

Syyskokous Bottalla!

Syyskokous Bottalla!

Syyskokous Bottalla 19.10.2023! Tilaisuus avattiin puheenjohtajamme Kai Mäenpään toimesta ja hän kävi lyhyesti läpi yhdistyksen asioita. Alkupalaksi saimme SKIY:n...

Share This