Tuottavuus ei synny kovalla tekemisellä. Se syntyy innovoimalla ja investoimalla.

 

Kuinka saadaan enemmän aikaan vähemmällä? Kuinka taklata tuleva työvoimapula? Ennen kokematon webinaari pureutui tuottavuuteen ja siihen, kuinka se saadaan nousuun. Suomen parhaat yritykset esittelevät parhaita käytäntöön saatettuja ratkaisujaan tuottavuuden kasvattamisesta.

Tilaisuuden järjestivät SKIY Suomen konepajainsinööriyhdistys yhteistyössä CAD/CAM -yhdistyksen, Suomen Automaatioseuran ja Suomen Robotiikkayhdistyksen kanssa.

 

Seminaarissa puhumassa

Matti Mannonen

Johtaja, Uudistuva teollisuus
Teknologiateollisuus ry

Jyrki Tomminen

Johtaja, toimitusketjun ohjaus, logistiikka ja kaupan palvelut
Kesko Oyj

Yrjö Trög

Toimitusjohtaja, CEO
Norrhydro Oy

Ville Yli-Jama

Valmistuspäällikkö
AGCO Power Oy

Seminaarin ohjelma

Kellonajat ovat summittaisia aikoja.

Tilaisuuden juontaja — Kai Mäenpää, Planmeca Oy

Kai Mäenpää

Kai Mäenpää

Laatujohtaja, operaatiot
Planmeca Oy

Minulla on ollut ilo tehdä töitä yli 25 vuoden ajan suomalaisen teollisuuden parissa. Kokemusta on kertynyt etenkin operatiivisesta kehittämisestä ja johtamisesta keskisuurissa yrityksissä. Vahvuutenani on Leanin soveltaminen tuotanto- ja asiantuntijaorganisaatioissa sekä valmentava johtaminen. Koulutukseltani olen valmistustekniikan DI.

Kokemukseni mukaan maailma muuttuu koko ajan ja ihmiset ympäri maailmaa ovat kytköksissä toisiinsa digitaalisen verkon kautta. Tämän seurauksena yritykset kilpailevat nykyään ympäri maailman samoista asiakkaista usean globaalin kilpailijan kanssa. Siirrymme ostajan markkinoihin, jossa asiakkaat ovat keskipisteessä ja määrittävät sen, millaisia tuotteita tai palveluita yritykset valmistavat. Digitaalisuuden hyödyntäminen on keskiössä tässä kilpailussa pärjäämisessä.

14:00 | Tilaisuuden avaus — Matti Mannonen, Teknologiateollisuus ry

Matti Mannonen

Matti Mannonen

Johtaja, Uudistuva teollisuus
Teknologiateollisuus ry

Olen viime vuodet ajanut Suomen pitkäaikaista etua Teknologiateollisuuden palveluksessa, tavoitteena luoda yrityksille parempia edellytyksiä menestyä, kasvaa ja työllistää Suomessa. Aiemmin olen johtanut 15 vuotta suunnittelu- ja konsultointiyrityksiä ja tehnyt projektityötä noin 40 maassa. Koulutukseltani olen rakennustekniikan DI.

14:05 | Ruoan verkkokaupan logistiikan automatisointi — Jyrki Tomminen, Kesko Oyj

Jyrki Tomminen

Jyrki Tomminen

Johtaja, Toimitusketjun ohjaus, logistiikka ja kaupan palvelut
Kesko Oyj

Korona-pandemian myötä ruoan verkkokauppa kasvoi voimakkaasti ja myynti moninkertaistui. Nopean kasvun jälkeen verkkokauppa on säilyttänyt suosionsa laajan asiakasjoukon ostostapana. Tulevaisuudessa odotamme ruoan verkkokaupan kasvun edelleen jatkuvan.

Verkkokaupan logistiikka on hoidettu tähän saakka manuaalisesti kauppakeräyksenä, mutta kapasiteetin lisäämiseksi, toiminnan tehostamiseksi ja asiakaskokemuksen parantamiseksi olemme päättäneet investoida Suomen ensimmäiseen ruokakaupan yhteyteen perustettavaan automaattiavusteiseen keräysvarastoon Helsingin alueella. Uudella toimintamallilla pystymme tarjoamaan entistä useammalle asiakkaallemme verkkokauppapalveluita nopeasti ja laajalla valikoimalla, koska keräysvarasto sijaitsee kaupan yhteydessä asiakkaiden läheisyydessä. Myöhemmin suunnitelmissamme on investoida useita vastaavia keskuksia pk-seudulle ja muihin suuriin kasvukeskuksiin.

14:30 | Merkittävä investointi kannattavan kasvun ja tuottavuuden nostamisessa — Yrjö Trög, Norrhydro Oy

Yrjö Trög

Yrjö Trög

Toimitusjohtaja, CEO
Norrhydro Oy

Olen toiminut yli 25 vuotta pk-yritysten toimitusjohtajana ja yrittäjänä, josta 14 vuotta teollisuus- ja konepajayrityksen toimitusjohtajana. Olen toiminut myös lukuisissa pk-yrityksissä hallituksen jäsenenä.

Focus omassa toiminnassani on aina ollut yrityksen kokonaisvaltaisessa kehittämisessä, kansainvälistymisessä, tuottavuuden, tuotannon ja laadun kehittämisessä. Yritys tarvitse selkeän, kirkkaan ja kommunikoitavan strategian, jonka pohjalta on helpompi lähteä kehittämään yritystä ja sen toimintaa. Ilman kokonaisvaltaista suunnitelmaa ja tavoitetta yritys sortuu helposti ns. osa-optimointiin ja hyödyt kehittämisestä jäävät vähäisiksi.

15:10 | Mittavien investointien avulla kehitetään tuottavuutta, laajennetaan kokoonpanotehdasta ja modernisoidaan koneistusta — Ville Yli-Jama, AGCO Power Oy

Ville Yli-Jämä

Ville Yli-Jama

Valmistuspäällikkö
AGCO Power Oy

Olen saanut kunnian työskennellä maailmanluokan dieselmoottoritehtaalla Nokian Linnavuoressa 15 vuoden ajan ja siitä suurimman osan vetänyt pääkomponenttien koneistusta. Kehitys on ollut valtaisaa ja on ollut todella palkitsevaa toteuttaa kunnianhimoisia hankkeita niin Linnavuoressa kuin Brasilian ja Kiinan tehtailla. Koulutukseltani olen konetekniikan DI.

AGCO Power sai syyskuussa valtakunnallisen Vuoden teollisuusteko -palkinnon, joka jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. AGCO Power on edistyksellinen esimerkki robotiikan, automaatioiden ja huipputeknologian hyödyntämisestä tuotanto- ja kokoonpanoympäristössä.

15:35 | Loppupaneeli

Loppupaneelin teemana tuottavuuden avaintekijät.